Jeshoots Com Fzoitus1diq Unsplash 1

Αποτελεσματική Λήψη Απόφασης

Ο συνήθης ορισμός για το λήμμα «Απόφαση» περιγράφεται ως, το αποτέλεσμα του ρήματος αποφασίζω. Δηλαδή φτάνω σε ένα συμπέρασμα ύστερα από σκέψη ή συζήτηση. Ωστόσο σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες , αυτό είναι μόνο ένα μέρος της διαδικασίας. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα στις πρόσφατες μελέτες, είναι ότι επίσης και τα συναισθήματά μας, λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης μιας απόφασης.

Όπως χαρακτηριστικά είπε μία διάσημη Αμερικανίδα επιχειρηματίας σε μία συνέντευξη της “είμαι όπως όλοι μας, αποφασίζω τί να αγοράσω με την καρδιά μου και μετά χρησιμοποιώ το μυαλό μου για να εκλογικεύσω την απόφαση μου”. Αυτό που περιέγραψε είναι ότι οι συναισθηματικές ποιότητες που διαθέτει, συμβάλουν ξεκάθαρα στη λήψη απόφασης. Ακόμα και η διαδικασία μιας απλής αγοράς ,προϋποθέτει δέσμευση τόσο του μυαλού όσο και της καρδιάς.

Η μη- απόφαση είναι επίσης απόφαση

Όλοι μας, καλούμαστε καθημερινά να πάρουμε αποφάσεις για μικρά ή μεγάλα ζητήματα. Ο γρήγορος και απαιτητικός σύγχρονος τρόπος ζωής, μας φέρνει αντιμέτωπους με έναν μεγάλο αριθμό αποφάσεων κάθε μέρα. Κάθε απόφαση μικρή ή μεγάλη απαιτεί να λάβουμε υπόψη τις επιλογές που έχουμε. Με βάση αυτές τις επιλογές, έχουμε να καταλήξουμε σε μία απόφαση, συχνά, πολύ γρήγορα. Συνήθως λοιπόν, η διαδικασία λήψης απόφασης είναι αρκετά στρεσογόνα. Μάλιστα κάποιες φορές είναι απλώς  πιο εύκολο, να μην πάρουμε κάποια απόφαση. Όμως και η μη- απόφαση έχει συνέπειες απόφασης!

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι παίρνουμε αποφάσεις με το μυαλό. Ωστόσο υπάρχει μία αυξανόμενη αναγνώριση ότι το IQ δεν είναι ο πιο αξιόπιστος δείκτης για το πόσο επιτυχημένος θα είναι κάποιος στη ζωή του. Το IQ μετράει κατά κύριο λόγο την νοητική νοημοσύνη μας. Δεν μετράει τη δημιουργικότητα ή τη συναισθηματική ευαισθησία ή την ικανότητα κάποιου στις διαπροσωπικές σχέσεις. Όλες αυτές όμως είναι ποιότητες που είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική λήψη απόφασης.

Στην πραγματικότητα τα συναισθήματα επιδρούν πολύ περισσότερο, από όσο πιστεύουν κάποιοι, σε αυτή τη διαδικασία. Τα συναισθήματα που έχουμε απωθήσει ή που δεν έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε, μπορεί να οδηγήσουν σε μία απόφαση για την οποία αργότερα να μετανιώσουμε. Ενώ αντίθετα είναι αδιαμφισβήτητο ότι τα ήρεμα συναισθήματα λειτουργούν διαισθητικά και μας καθοδηγούν στη σωστή επιλογή.
Συναισθήματα, οι ισχυροί υποκινητές της συμπεριφοράς

Ο εγκέφαλός μας είναι πλασμένος έτσι ώστε να λειτουργούμε ως συναισθηματικά όντα. Το γεγονός ότι η συναισθηματική αντίδραση προηγείται της λογικής σημαίνει ότι τα πρωταρχικά μας συναισθήματα είναι ισχυροί υποκινητές της συμπεριφοράς μας. Αν παρατηρήσουμε το μονοπάτι που ακολουθεί η συναισθηματική νοημοσύνη θα δούμε ότι ξεκινά μέσα στον εγκέφαλο και συγκεκριμένα στον νωτιαίο μυελό. Οι πρωταρχικές αισθήσεις εισέρχονται εδώ και πρέπει να κάνουν τη διαδρομή μέχρι το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου για να μπορέσουμε να σκεφτούμε λογικά την εμπειρία που είχαμε. Πρώτα όμως περνούν μέσα από το μεταιχμιακό σύστημα όπου βιώνονται τα συναισθήματα. Η συναισθηματική νοημοσύνη απαιτεί τη δυναμική επικοινωνία ανάμεσα στο κέντρο της λογικής και στο κέντρο συναισθημάτων του εγκεφάλου.
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι η συναισθηματική νοημοσύνη διαχειρίζεται ολόκληρο τον οργανισμό μας. Μάλιστα αυτή η διαχείριση συμβαίνει ακούσια, χωρίς τη δική μας επίγνωση. Ωστόσο αυτό πού σταδιακά γίνεται φανερό είναι ότι, ο οργανισμός μας επηρεάζεται θετικά σε μεγάλο βαθμό από το τί επιλέγουμε να κάνουμε σε συνειδητό επίπεδο. Δηλαδή κάθε φορά που επιλέγουμε τη σκέψη που θέλουμε, το συναίσθημα που θέλουμε να νιώσουμε και τη δράση- συμπεριφορά που επιθυμούμε. Βοηθάμε τον οργανισμό μας να είναι σε συνοχή.Βοηθάμε ακόμα τους δισεκατομμύρια μικροσκοπικούς νευρώνες του εγκεφάλου να ενισχύσουν τη σύνδεση ανάμεσα στο κέντρο της λογικής και στο κέντρο των συναισθημάτων.
Τα καλά νέα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ότι μπορούμε να μάθουμε να βελτιώνουμε τη συναισθηματική μας συνοχή. Με αυτό τον τρόπο εκπαιδεύουμε, τα συστήματα του οργανισμού μας να λειτουργούν πιο αποδοτικά, ενώ ταυτόχρονα γινόμαστε πιο δημιουργικοί και προσαρμοστικoί. Αυτές οι ποιότητες είναι σημαντικές για να παίρνουμε γρήγορες και καλύτερες αποφάσεις κάθε μέρα.

Posted in Decision Making.