Woman Is Consulting With A Doctor In The Office

Γενικοί Ιατροί στον Ρόλο του Εκπαιδευτή–Συνεργάτη (Health Coach) στα Χρόνια Αναπνευστικά Νοσήματα (XAΠ,άσθμα) Β κύκλος

Εξ αποστάσεως βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γενικών ιατρών: “σύντομες παρεμβάσεις για αλλαγή συμπεριφοράσ. γενικοί ιατροί στον ρόλο του εκπαιδευτή–συνεργάτη (health coach) στα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα (xaπ,άσθμα)” | κεδιβιμ-Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιατρική Σχολή

Ο ρόλος του επαγγελματία υγείας εξαιτίας της τεράστιας κλίμακας πρόκληση, των χρόνιων νοσημάτων είναι πολύ διαφορετικός στα σύγχρονα συστήματα φροντίδας υγείας.Απέχει πολύ από το παραδοσιακό ιατρικό μοντέλο της ασθένειας, που δούλεψε αποτελεσματικά τον 19ο και τον 20 αιώνα για να μειώσει τη θνησιμότητα και τη νοσηρότητα.Το νέο ανθρωποκεντρικό μοντέλο φροντίδας υγείας (Human Centred-Care) , λαμβάνει υπόψη την εμπειρία, τη γνώμη και τις αξίες των ανθρώπων με χρόνια νοσήματα (chronic diseases) . Επιδιώκει να συμμετέχουν ισότιμα στις αποφάσεις (shared decision making) που αφορούν την υγεία τους. Σκοπός είναι μια ολιστική προσέγγιση στη φροντίδα και στη ζωή τους, που θα τους βοηθήσει να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα (Self-management support).

Οι ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, βιώνουν άγχος, δύσπνοια, κατάθλιψη. Συχνά μπαίνουν σε ένα φαύλο κύκλο, όπου τα συμπτώματα του άγχους ή της κατάθλιψης, τροφοδοτούν τη δύσπνοια αλλά και αντίστροφα η δύσπνοια τροφοδοτεί το άγχος ή την κατάθλιψη. Η διακοπή καπνίσματος επίσης, είναι συχνά ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα γι΄αυτούς τους ασθενείς. Θέλουν να αλλάξουν συνήθειες για να διαχειριστούν καλύτερα το νόσημά τους, όμως η αλλαγή είναι δύσκολη.

Η Κατερίνα Μπουλούγαρη, Soft Skills Educator, υποψήφια διδάκτορας και ιδρύτρια της EQvibes, σχεδίασε και υλοποίησε, για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης,  ένα καινοτόμο εξ΄αποστάσεως Βιωματικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Γενικών Ιατρών. Το πρόγραμμα  πραγματοποιείτε σε συνεργασία με το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου. Απευθύνεται σε Γενικούς Ιατρούς, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε  όλη την Ελλάδα, που επιθυμούν να εξελίξουν τα soft skills που διαθέτουν και να βρουν τρόπους να επικοινωνούν βελτιώνοντας την  εμπειρία φροντίδας του ασθενή και να διαχειρίζονται καλύτερα το στρες.

Ο 1ος κύκλος του προγράμματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ο 2ος κύκλος ξεκινάει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Μέσα από 5 συναντήσεις, στη διάρκεια 1 μήνα, οι ιατροί  διερευνούν πως μπορούν στο λίγο χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους, να επικοινωνούν με τους ασθενείς  με αποτελεσματικό τρόπο. Πως μπορούν να τους βοηθούν να προσηλωθούν στη θεραπεία τους για να δημιουργήσουν το μονοπάτι για έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Δοκιμάζουν νέα εργαλεία και τεχνικές επικοινωνίας που μπορούν να αξιοποιούν όταν απευθύνονται σε ασθενείς με ΧΑΠ ή άσθμα. Ανακαλύπτουν τρόπους για να βάζουν στο επίκεντρο της συζήτησης με τους ασθενείς τους, ζητήματα αλλαγής τρόπου ζωής.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μέσα στο ασφαλές πλαίσιο της Ιατρικής Σχολής. Υπό την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση της επιτροπής των Καθηγητών, με επιβλέπουσα την κα Ιωάννα Τσιλιγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γενικής Ιατρικής & Δημόσιας Υγείας και συνεπιβλέποντες  τον κ. Χρήστο Λιονή, Καθηγητή Γενικής Ιατρικής και ΠΦΥ και τον κ. Ευάγγελο Χ. Καραδήμα, Καθηγητής Κλινική Ψυχολογίας της Υγείας. Το πρόγραμμα κατάφερε να είναι απόλυτα στοχευμένο στις δεξιότητες επικοινωνίας εκείνες που μπορούν να βοηθήσουν τον ασθενή με άσθμα ή ΧΑΠ, να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του.  Επίσης οι δεξιότητες που βοηθούν τους ιατρούς να βάζουν στο επίκεντρο τις αξίες των ανθρώπων που πάσχουν από χρόνια νοσήματα διατρέχουν όλη την εκπαίδευση. Αυτό επιτυγχάνεται με πρακτικό τρόπο αξιοποιώντας  τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων προς όφελος των συμμετεχόντων. Τα περιεχόμενα της εκπαίδευσης έχουν σχέση με τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζoυν οι ιατροί  στην κλινική τους  πράξη με τους συγκεκριμένους ασθενείς.

Σε μικρές ομάδες συμμετεχόντων, διαδραστικά, ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες, και εφαρμόζοντας επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθοδολογίες και τεχνικές,  οι γενικοί ιατροί διαπιστώνουν πως μπορούν να εξελίξουν τις δεξιότητές τους, στο πλαίσιο σύντομων παρεμβάσεων στην καθημερινή κλινική τους πράξη.

Καταλυτικής σημασίας για το πρόγραμμα είναι η ενεργός συμμετοχή  των γενικών ιατρών. Το εξαιρετικό κλίμα που δημιουργήθηκε στις συναντήσεις του 1ου κύκλου, η συνεργασία μέσα στις ομάδες, η προθυμία και αυτοπειθαρχία που επέδειξαν οι συμμετέχοντες, δοκιμάζοντας, καινούργια εργαλεία και μεθοδολογίες επικοινωνίας στο πρακτικό μέρος του προγράμματος, αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας.

Δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ιατροί που συμμετείχαν στον 1ο κύκλο:

«Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να καταθέσετε αίτηση παρακολούθησης για αυτό το ξεχωριστό πρόγραμμα! Θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε απολύτως την επικοινωνία με τους ασθενείς σας, δίνοντας σας χειροπιαστά εργαλεία, ενώ θα σας βοηθήσει πολύ και στην σχέση σας (αυτογνωσία) με τον εαυτό σας. Χώρια που είναι ένα πιστοποιημένο σεμινάριο από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Όσον αφορά το ζήτημα του χρόνου που θα πρέπει να αφιερώσετε, το πρόγραμμα είναι αρκετά ευέλικτο, ώστε με άνεση θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε και να το παρακολουθήσετε. Μην το αμελήσετε, ειλικρινά…»

 

«Ήδη έχω εντάξει πολλά από το μάθημα στην καθημερινή μου συναναστροφή με τους ανθρώπους όχι μόνο με τους ασθενείς.»

 

«Με χρήση στην καθημερινή άσκηση της Ιατρικής αλλά και στην προσωπική μου ζωή, οι δεξιότητες και τα εργαλεία που γνώρισα άλλαξαν τον τρόπο αλληλεπίδρασης μου με τους συνανθρώπους μου!»

 

«Μια πρωτόγνωρη εμπειρία με πολύ ευχάριστα συναισθήματα»

 

«Εξαιρετική οργάνωση και παρουσίαση»

 

«Ήταν ένα συνδυασμός,  ευχάριστης συζήτησης και εκμάθησης με δυνατότητα να δημιουργήσεις εμπειρίες και να εξελιχθείς»

Ενδεικτικά Περιεχόμενα
  • Αλλαγή Συμπεριφοράς και επικοινωνία στον ασθενή με ΧΑΝ
  • Δεξιότητες Ενσυναίσθησης στη θεραπευτική επικοινωνία
  • Η Φιλοσοφία της Κινητοποιητικής Συνέντευξης (Μotivational Ιnterviewing)
  • Δεξιότητες στην Κινητοποιητική Συνέντευξη & στην Σύντομη Παρέμβαση
  • Εργαλεία επικοινωνίας για Από Κοινού Λήψη Απόφασης
  • Εργαλεία επικοινωνίας για Σχεδιασμό Θεραπευτικού Πλάνου Δράσης
  • H φυσιολογία του στρες & τα συναισθήματα
  • Tεχνικές mindfulness για αυτορρύθμιση & ανθεκτικότητα
Λεπτομέρειες προγράμματος
  • Πιστοποιημένο από το ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • Υποστηρικτικό Εκπαιδευτικό Υλικό
  • Bιωματική – διαδραστική προσέγγιση
  • Μικρός αριθμός συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα
  • Πιστοποιητικό Επιτυχούς Ολοκλήρωσης (1 ECVET)
  • Διεξάγεται στα πλαίσια διδακτορικής διατριβής
  • Δωρεάν Συμμετοχή
Διάρκεια
  • 5 Συναντήσεις μέσω πλατφόρμας Zoom (Έναρξη 14/09/2022)
  • 2,5 ώρες, η διάρκειας κάθε συνάντησης
  • 10 λεπτά, ενδεικτικός χρόνος καθημερινής μελέτης και συζήτησης στο forum της πλατφόρμας ασύγχρονης εκπαίδευσης
  • 8 ώρες πρακτική με ασθενείς, χωρίς επόπτη
Για την επιτυχή ολοκλήρωση απαιτούνται
  • Συμμετοχή στο 80% των συναντήσεων
  • Συμπλήρωση των ερευνητικών ερωτηματολογίων
  • Τελική εργασία 350-500 λέξεις, σχετική με την πρακτική άσκηση με τους ασθενείς
  • Παρουσίαση της τελικής εργασίας στην ομάδα των συμμετεχόντων, στην 5η Συνάντηση

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα 

Λεπτομέρειες καθώς και την αίτηση συμμετοχής μπορούν να βρουν και στον   ιστότοπο του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και τηρείτε σειρά προτεραιότητας.

Σχετικό link

Σχετικό link

Posted in News and tagged , , , , , , , , , , .